Oefentherapie Mensendieck

Wat is oefentherapie Mensendieck?

Oefentherapie is een paramedische behandeling die zich richt op het verminderen van lichamelijke klachten door het optimaliseren van het houding- en bewegingspatroon. Hierbij wordt rekening gehouden met uw huidige situatie en dagelijkse activiteiten.

We bewegen namelijk de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Dan kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kunnen mensen problemen krijgen met hun bewegingsapparaat.

Kenmerkend voor oefentherapie is dat de oefentherapeut niet alleen kijkt naar de klacht zelf, maar vooral naar waar die klacht vandaan komt. Groot voordeel van deze aanpak is dat de oorzaak van de klacht structureel wordt aangepakt, omdat je weet waarom die is ontstaan.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens de eerste afspraak vindt de intake plaats en wordt er gekeken naar de houding, de bewegingsmogelijkheden en eventuele -beperkingen. Hierna wordt samen met de patiënt besproken wat de mogelijke oorzaak is van de klachten en of er een indicatie is voor een verdere oefentherapeutische behandeling. Hierna wordt een behandelplan opgesteld en als de patiënt hiermee akkoord is wordt er een vervolgafspraak ingepland.

Wat neemt u mee?

Voor de behandeling bij een oefentherapeut heeft u tegenwoordig geen verwijzing meer nodig, u kunt altijd direct een afspraak maken zonder langs te gaan bij uw huisarts of specialist.

Bij de eerste afspraak neemt u een identiteitsbewijs, een eventuele verwijzing en een korte broek mee. Bij de vervolgafspraken is een korte broek niet noodzakelijk, maar wel comfortabele kleding waar u vrij in kan bewegen.
vvocm-infographic-A4 adresblok